2012. január 29., vasárnap

NÉHÁNY OKOS GONDOLAT A NYÚLHÚSRÓL

Néhány okos gondolat a mellőzött nyúlhúsról: a többi - ismert és gyakrabban fogyasztott - húsfélékkel összehasonlítva a nyúlhús kedvezőbb beltartalmi értékekkel rendelkezik. Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott alapanyaga lehet a fogyni vágyók étrendjének. Jelentős fehérjetartalmának és kedvező aminosav-összetételének köszönhetően kiválóan alkalmas a fejlődésben lévő gyermekek, illetve beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására. Alacsony zsír- és koleszterintartalma, optimális zsírsavösszetétele révén csökkentheti az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Alacsony a nátriumtartalma, ezért fogyasztása ajánlott a magas vérnyomás megelőzésére, illetve a betegség kezelésére is. Jelentős forrása a B-vitamin-csoport tagjainak. Egy adag, azaz 100 g nyúlhús elfogyasztása például a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitaminból egy egészséges felnőtt átlagos napi szükségletet képes fedezni. Jelentős továbbá a szervezetünk számára jól hasznosítható vastartalma is, ezért ideális várandós kismamák, kisbabák, illetve vérszegény betegek számára. A nyúl májában számottevő mennyiségben található A-vitamin, amely antioxidáns hatása révén védi szervezetünket a környezet káros hatásai miatt képződő ún. szabad gyökökkel szemben; ugyanakkor a máj fogyasztása - különösen várandósok számára - korlátozott mennyiségben, havonta 1-2 alkalommal ajánlott..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése