2011. október 9., vasárnap

HÁT EZT JÓ TUDNI A MÁKRÓL!!!!!!!!!



 Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész 
temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert
 áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki 
legnagyobb meglepetésére a csontok 
teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, 
hogy tudományos vizsgálatot indítottak 
az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre
 volt banális és megdöbbentő. 
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, 

heti 3-5 alkalommal fogyasztott 
étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu
 egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák 
olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony
 felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két,
 egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szen-
 vedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést  apott, míg a másik napi 
1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A
 mákolajjal "kezelt"  csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott
 már 12-16  hónapos kezelést követően.
Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon  mákos ételeket, vagy rendszeresen
 alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben  is kapható mák-olajat. Vigyázat! 
Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, 
és tegye hűtőbe! A  csontritkulás megelő-
zésére vagy az állapot  javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltok-
ban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának  tartós szedése. (Bálint 
János) és az Amarant
Link: 


És egy másik ugyanerről a  témáról:  Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy  régész  ismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csont-ritkulásos (nem  voltak meggörbült hátú anyókák, stb.!). A két természetgyógyászra várt a  feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori  emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit  cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vörös húst mit mi, mangalicát  tartottak, ami  jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot  ettek.
Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt  a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az  anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához  szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de  tartalmaz folsavat (!) is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
 
Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is:
25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz.  Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik.  Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani.
Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az  epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a
cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több  vizet.
 
Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését.  Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki




Fontos tudni, hogy a mákmag teljesen ártalmatlan és egészséges élelmiszer. Egy-egy mákkal dúsított ételből alkalmanként nem nagy mennyiséget eszünk, ennek ellenére értékes tápanyagtartalmú élelmiszer. 100 g mákban 537 kcal, 20,5 g fehérje, 38,2 g zsír és 23,9 g szénhidrát van. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Vitaminkalkulátorunk segítségével kiszámolhatja, hogy milyen természetes forrásai vannak ezeknek a vitaminoknak. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kálciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése